Select Page

El 20 de febrer va fer cent cinquanta anys del naixement de Pompeu Fabra, el codificador de la llengua catalana moderna. Per aquest motiu, l’Institut d’Estudis Catalans (IEC) va organitzar un acte d’homenatge davant del bust de Pompeu Fabra al pati de la Casa de Convalescència. Hi van intervenir Joandomènec Ros, president de l’IEC; Teresa Cabré, presidenta de la Secció Filològica de l’IEC; Ester Franquesa, directora general de Política Lingüística de la Generalitat de Catalunya, i Jordi Mir, membre de la Secció Filològica, que va glossar la figura del Mestre.

«Pompeu Fabra és un homenot del país, pel que va fer per la llengua i pel seu activisme. Avui el volem recordar per la seva important obra de recuperació i transformació del català en una llengua de cultura». Amb aquestes paraules  es va expressar Joandomènec Ros, que va estar l’encarregat d’obrir l’acte d’homenatge a Fabra.

De la mateixa manera, Teresa Cabré va afirmar que «l’any 78 no hauríem pogut començar a caminar, en la normalització del català, si no hi hagués hagut la petjada de Fabra. Ens va deixar una obra a punt per poder-la actualitzar».

En el seu torn, Jordi Mir, va destacar el «sentit de pàtria» de Fabra, a qui va qualificar «d’home provindencial», gràcies a qui «avui ens podem manifestar en una llengua que forma part del patrimoni cultural mundial».

Ester Franquesa va voler«felicitar el país per haver-nos decidit a commemorar l’Any Fabra i fer conèixer al conjunt de la societat el referent complet que era». La directora general de Política Lingüística va destacar Fabra com a «ciutadà compromès amb la llengua i les entitats culturals, socials i polítiques». «La seva va ser una obra de patriota i la seva vida també ho va ser», va cloure.

Per a tancar l’acte, es va escoltar un enregistrament amb paraules de Pompeu Fabra i es va dipositar una corona de llorer davant el seu bust com a distinció honorífica i símbol de reconeixement.

Podeu veure el vídeo de l’acte en aquest enllaç: https://youtu.be/B0ns3lV2fKo